De duurzame toekomstvisie in tuinen: van Biophillic Design tot regenwormen
Design interieurs met liefde voor de natuur, dat is wat Biophilic Design is. Bio-watte? Kort gezegd komt het op het volgende neer: een innovatieve ontwerpmethode die natuurlijke elementen in onze gebouwde omgeving brengt met als doel het verbeteren van de productiviteit en het welzijn van gebruikers. Bij Buijtels zit dit verweven in onze visie. We leveren niet alleen buitengewone tuinen doordat ze er gaaf uitzien, we houden rekening met het milieu en daarbij het welzijn van je omgeving. Hoe doen we dat? We nemen je graag mee in alle nieuwe ontwikkelingen en hoe wij daarop in (zouden) spelen. Of het nu om je woning, tuin of het klimaat gaat, een groene visie speelt altijd en overal een rol…
Trends en ontwikkelingen
Eerst zetten we een stap terug: waarom vinden wij het klimaat zo belangrijk? Omdat elk mens op deze aarde een grote afdruk achterlaat en invloed heeft op het milieu. En we allemaal, al is het maar een kleine stap, de aarde een stukje mooier kunnen maken! Het klimaat komt continu in de media terug: het Co2 vraagstuk, de stikstof uitstoot, de opwarming van de aarde, de grondstoffen die steeds schaarser worden. Daarnaast zien we een economie waarin de woningmarkt verhit raakt en is er de vraag naar innovatie.
Mensen willen meer. Naast belang voor het klimaat genieten we – met name millenials – voornamelijk van momenten, niet meer zo zeer van bezittingen. Dit betekent dat we het traditioneel denken in huisje-boompje-beestje misschien maar eens anders moeten gaan bekijken. Dat houdt ook in dat tuinen steeds exclusiever worden. Het wordt een soort tweede woonkamer, een plek waar je je thuis voelt en je terugtrekt. Hierbij rijst direct de vraag bij ons op: als tuinen exclusiever worden, kan groen dan wel blijven bestaan en kunnen we duurzaam zijn, rekening houden met het milieu?
Praktisch van aard
Het antwoord hierop is ja. Duurzaam groen kan op allerlei manieren terugkomen, bij Buijtels passen we het onder andere heel praktisch toe. Denk eens aan een wadi die het hemelwater opvangt en teruggeeft aan de natuur, mogelijk ter ondersteuning van een sproei-installatie bijvoorbeeld. Of klimaatadaptieve beplantingconcepten die het leven in de tuin stimuleren en waarbij de natuur in een betere conditie blijft. Maar ook kunnen we gebruik maken van regenwormen die als een natuurlijke compostproducent gezien kunnen worden, doordat ze de ondergrond weer vruchtbaarder maken.
Meer creativiteit door onze natuurlijke habitat
En denk eens aan de openbare groengelegenheden zoals bosgebieden en parken. Het zijn populaire bestemmingen bij mooi weer. Mensen komen tot rust en genieten in de natuur. Een grote gemeenschappelijk tuin zoals je bij een campus vaak ziet verbindt ook mensen met elkaar. Hoe gaaf is het als we hier iets in kunnen betekenen?
Of mensen die een strakke villa laten bouwen en een tuin creëren die hier volledig op aansluit? Sterker nog: van Biophilic Design wordt gezegd dat het voor meer creativiteit en vreugde zorgt, waardoor prestaties verbeteren en mensen gelukkiger zijn. Dan kunnen we pas écht van toegevoegde waarde zijn. En gaan we van buitengewonen tuinen naar buitengewoon leven, waarbij jouw welzijn voorop staat. En of dat nu met of zonder regenwormen is, maakt niets uit. Zo lang we maar aandacht houden voor mens, natuur en verbinding. Want als je natuurlijke habitat goed ontworpen is en perfect onderhouden wordt, overleef je niet alleen maar blijf je groeien. En laten wij daar nou ontzettend blij van worden.